2013.08.07.N.F.L.Ü. Bíróság, "helytelen" értelmezéséből fakadó, hivatalból történő észlelés megtagadása.

2012.12.18 a sértett, a pótmagánvád átminősítését és annak hivatalból észlelésére vádindítványt nyújtott be, a hatóságok bizonyíthatóan koncepció alapján történő elutasításai miatt.

A vádindítvány tartalmilag, szakmailag részletekbe menően kidolgozott, minden pontjában alátámasztott, büntetőjogi felelősség megállapítására alkalmasnak, ebből kifolyólag a nyomozás megindítására alkalmasnak tekinthető.



2012.12.18-2013.07.18. a megjelölt eltelt idő alatt a hatóság nem a vádindítványban előterjesztett, előadott minősítésében, hanem vélelmezés alapján értékelte azt, megfogalmazásuk szerint "értelmezhető" A szándékosság nem zárható ki. A "helytelen" értelmezés következtében a hatósági intézkedés megtagadása súlyos érdeksérelemmel járt, ennek szigorú szankcióit alkalmazni szükséges.

Továbbá az eltelt idő alatt, melynek időintervalluma irreális, alaptörvényben, törvényben rögzített hatósági intézkedésének eltelt ideje nem indokolható.



Azoknak az ügyeknek a körét, amelyekben a nyomozások fokozott ügyészi felügyelet mellett folynak, a 11/2003. (ÜK. 7.) LÜ utasítás 37. §-a határozza meg. Ezek a következők:

a) az ügy ténybeli, jogi megítélése vagy a bűncselekmény bizonyítása bonyolult,
b) a nyomozás során az ügyész lényeges törvénysértést, mulasztást, vagy a nyomozás eredményességét veszélyeztető körülményt észlelt,
c) a gyanúsított személyi szabadságát elvonó kényszerintézkedés elrendelése óta hat hónap eltelt,
d) a meghatározott személy ellen folyó nyomozás megindításától [Be. 176. § (2) bekezdés] számított egy év eltelt,
e) a nyomozás olyan bűncselekmény miatt folyik, amelyet a törvény tíz évet meghaladó szabadságvesztéssel fenyeget,
f) az ügyet kiemelt üggyé nyilvánították, továbbá, ha
g) az ügyész azt bármely más okból szükségesnek látja.



N.F.L.Ü. megállapítása szerint, a vádindítványban előadottakat, a hatóság helytelen vélelmezése alapján utasította el. Továbbá nem tett eleget a törvényben, alaptörvényben foglalt kötetélezettségének.

Az ügyész bíróság előtti tevékenységét a Be., valamint a büntetőbíróság előtti ügyészi tevékenységről szóló 12/2003. (ÜK. 7.) LÜ utasítás (Ut.) szabályozza.

2.5. Az ügyész a magánvádra üldözendő bűncselekmények miatt indított eljárásokban is megtekintheti az iratokat, és jelen lehet a tárgyaláson. A vád képviseletét - közérdekből, vagy más fontos okból - a magánvádlótól az eljárás bármely szakaszában átveheti, akit ezt követően a sértett jogai illetnek meg.

Grell Antal
B.É.CS.